/home/artistica1/public_html
Linux kendall.digitaldisseny.com 4.18.0-513.11.1.lve.el8.x86_64 #1 SMP Thu Jan 18 16:21:02 UTC 2024 x86_64

Abans d’estar formada l’Orquestra tal i com la coneixem hui, existien a la Societat diversos grups de corda que participaven en les audicions de final de curs de l’Escola de Música. Aquests grups estaven formats pels alumnes de violí i de violoncel.

El nombre d’alumnes de corda començà a créixer i, a més a més, s’introduí a l’Escola les classes de viola i contrabaix. D’aquesta manera es creà una orquestra de cambra que complementaria l’educació dels alumnes. La Junta Directiva li proposà al professor de violí Vicente Ortí, que s’encarregara de la direcció de la mateixa.

L’any 1992 l’Orquestra de la Societat Musical L’Artística Manisense començà la seua història i participà en el Concert de Santa Cecília del mateix any.

Vicente Ortí estigué al front de l’Orquestra fins el 1993, any en què prengué la batuta, Mariano José Miquel Marticorena, músic de la nostra Societat, a qui va substituir en 2011 el també músic de la Societat José Vicente Leal Mora, qui només estigué uns mesos a càrrec de la direcció de l’Orquestra. Entre els anys 2011 i 2012, va ser Francisco Melero qui va dirigir l’agrupació, i amb aquest director al front, l’Orquestra va participar juntament amb l’Orquestra Filharmònica de Requena, el Cor de Manises i el Orfeó Veus Juntes de Quart de Poblet en un Concert al Palau de la Música de Valencià interprertant la 9ª Simfonia de Beethoven.

Al llarg de tots aquests anys, l’Orquestra ha realitzat nombrosos concerts, tant en la ciutat de Manises com en altres localitats. Els llocs habituals per a les seues actuacions dins el municipi són: l’església de Sant Joan Baptista, església del Cor de Maria i l’Auditori Germanies.

La Diputació Provincial de València invità la nostra Orquestra a l’acte de cloenda del certamen de bandes en tres ocasions, dues vegades al Palau de la Música de València (1998 i 1999) i una altra a Xàtiva (2002).

Ha participat en Jornades de Sensibilització Musical per a escolars, que organitza la Societat Musical per a tots els centres educatius de Manises, i en concerts benèfics en favor dels projectes de la ONG Proyde.

Així mateix, ha realitzat concerts a l’Auditori de Torrent, San Pablo de la ciutat de Conca, Auditori TAMA d’Aldaia, Auditori Molí de Vila de Quart de Poblet, etc. Al llarg de l’any sol participar en festivals d’orquestres en diferents llocs de la Comunitat Valenciana.

Maig 2007 

El repertori ha estat molt ample, interpretant obres de compositors com ara Hindemith, Lutoslawsky, Bartóck, Tchaikovsky, Händel, Vivaldi, Haydn o Brahms.

Des de l’any 2012, Joan Francesc Miquel Zanón, qui havia dirigit anteriorment la Banda Juvenil, és el director de la nostra Orquestra.